Pagina curenta: Home > Ciocolata > Istorie

Istoria si fabricarea

Ciocolatei

Studii recente de botanica atesta existenta primului arbore de cacao in jurul anului 5000 IH de-a lungul raului Orinoco, la granita dintre Columbia si Venezuela. In istorie, arborele de cacao apare de-abia in jurul anului 600 IH, in teritoriile din peninsula Yucatan, Chiapas si coasta de vest a Guatemalei, unde civilizatia antica Maya a pus bazele primei plantatii de cacao. Denumirea provine din "chocolatl" sau "xocolat", care era o bautura pentru clasa superioara. Aceasta bautura era preparata prin amestecarea pudrei obtinute prin macinarea boabelor prajite, impreuna cu apa si condimente. Avand un gust foarte aromat si putin amarui, bautura era considerata a avea proprietati magice.

Varietati

Criollo
Este copacul Maya despre care legenda spune ca ar fi fost descoperit de spaniolii lui Cortez in Lumea Noua, care de fapt i-au si dat denumirea de "Creola". Europenii il numesc "Caracca". Acest arbore produce cea mai fina cacao, avand un gust delicat si o aroma bogata si foarte putin amaruie. Cultivarea acestui arbore este foarte dificila, de aceea acest tip de cacao este produs in cantitati limitate, reprezentand aproximativ 5-10% din productia mondiala.

Forastero
In Spaniola inseamna "strain". Provine din regiunile amazoniene nordice. Este mai puternic decat Criollo, creste mai repede si produce mai multe fructe. De altfel, acest tip de arbore da aproximativ 80% din productia mondiala de cacao. Calitatile sale deosebite dau un soi de cacao cu o aroma dulce, putin amara la gust, considerata a fi de cea mai buna calitate in comertul mondial, in special pentru "arriba" sau varietatea nationala intalnita in Ecuador.

Trinitario
Acest arbore hibrid este o incrucisare intre Criollo si Forestero. A fost creat in Trinidad, de la care a primit si denumirea. Coloniile portugheze cultivau Criollo in aceasta zona cand, la inceputul anilor 1700, un ciclon a distrus cea mai importanta plantatie de pe insula, motiv pentru care locuitorii au inceput sa cultive Forestero adus din valea fluviului Orinoco. Dar cum o parte din arborii Criollo supravietuisera ciclonului, a avut loc o incrucisare naturala intre cele doua varietati, care a dus la aparitia arborelui Trinitario. Asa cum se intampla in general cu varietatile hibride, Trinitario este un arbore foarte rezistent, care da 10-15% din productia mondiala de cacao. Acest tip de cacao are cel mai bogat continut de grasimi.

Darul lui Quetzalcoatl

Cultivarea arborelui de cacao s-a raspandit in America Centrala in timpul civilizatiei aztece, al carei zeu suprem, "Quetzalcoatl", este considerat a fi creatorul acestui produs unic, vazut ca un dar divin menit sa imbunatateasca rezistenta si sa invinga oboseala. Cacao a ajuns in Spania de-abia in 1528, adusa de "conchistadorul" Cortez; primele boabe de cacao s-au numit "cacahuti" si erau utilizate ca monede. Reteta bauturii a fost copiata si imbunataita de azteci, prin adaugarea de ardei iute pentru a reduce gustul amar, de anason, scortisoara si vanilie pentru a o face mai dulce. In 1600, Anna de Austria, fiica Regelui Spaniei, s-a casatorit cu Ludovic XIII si a dus bautura ei din ciocolata la Paris, unde a devenit foarte la moda printre aristocrati si s-a raspandit in intreaga Europa. In Italia, ciocolata se fabrica din 1606 la Florenta, Venetia si Torino, unde boabele de cacao au ajuns prin intermediul lui Emanuele Filiberto de Savoia, general in Armata Spaniola.

Cultura ciocolatei

Cultivarea arborilor de cacao s-a extins in secolul al XVI-lea: mai intai in Venezuela si Ecuador si apoi in toate insulele din Caraibe – Trinidad, Santo Domingo, Jamaica, Martinica etc. In prezent, cele mai nobile soiuri de cacao provin din Brazilia (locul sau de origine) si din Caraibe. In secolul al XIX-lea, portughezii au plantat arbori de cacao in insula Sao Thome, in apropierea coastei africane, iar mai tarziu, catre sfarsitul secolului, au ajuns in vestul Africii, Coasta de Fildes, Ghana, Nigeria si Gabon. Olandezii au exportat aceasta cultura incepand cu secolul al XVII-lea, cand au ajuns in Filipine, Ceylon si Indonezia. In prezent, Brazilia, Coasta de Fildes si Malaezia sunt principalii producatori mondiali de cacao, furnizand peste jumatate din cele 200.000 de tone de boabe care au fost vandute in lume sub monopol olandez de la inceputul secolului al XIX-lea.